| |
IBAN, bankalardaki mevcut hesapların yerine kullanılacak olan ve belirli bir standarda göre oluşturulan uluslararası banka hesap numarasıdır. Bu standarda göre, ülke genelinde standart uzunlukta ve yapıda bir banka müşteri hesap numarası oluşturulması gerekmektedir. Bugün Avrupa Birliği ülkelerinin yanısıra bir çok ülkede IBAN kullanılmaktadır. Konuya ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tebliği 10.10.2008 tarih, 27020 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
IBAN’ın AMACI:
IBAN'ın amacı bankalardaki her bir müşteri hesap numarasını uluslararası ölçekte tanımlamak suretiyle, para transferlerinin hatasız ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır
1: Her banka, müşterisinin para transferine konu hesabı için IBAN’ı üretmiş durumdadır ve müşterisine bildirir.
2: Parayı alacak olan kişi (ALICI) kendi hesabına ait IBAN’ı parayı gönderecek olan kişiye (GÖNDERİCİ) bildirir.
3: Gönderici, alıcının IBAN’ını kendi bankasına bildirir ve para transfer emrini verir.
4: Göndericinin bankası bu IBAN’ı doğrular ve alıcının IBAN’ına para transferini gerçekleştirir.
TÜRKİYE'de IBAN’ın YAPISI:
Türkiye’de IBAN 26 karakterden oluşmaktadır. İlk iki hane ülke kodunu belirtmektedir ve Türkiye için TR’dir. Sonraki 2 hane kontrol basamaklarını oluşturmakta ve IBAN’ın doğrulanmasında kullanılmaktadır. Sonraki 5 hane banka kodunu ifade etmektedir. Rezerv alan tek basamaklı olup, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilmiştir. Son 16 hane ise banka hesap numarasını belirtmektedir.
01.01.2010 TARİHİNDEN İTİBAREN:
Bankaların yurt içi ve yurt dışından gelen ve alıcı hesap numarası IBAN olarak belirtilen para transferlerinde IBAN’ı doğrulaması, giden transferlerde ise göndericiye ve alıcıya ait IBAN’ı kullanmaları gerekmektedir.
Tüm bu bilgiler TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ (TBB) sitesin den alıntılanmıştır, bilgilerin tam .pdf dökümanlı listesine, resme yada buraya tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.